Rabu, 27 Julai 2011

Kuih Talam Berlauk (Keladi)



Sempena Potluck BPM, ♥Sya♥ bwk Kuih Talam Berlauk sebagai hidangan. 
Ramai yang jarang makan kuih nie. 
First time rasa, confirm jatuh hati..hehe...
Resepi dari Bondaku..yg disukai ramai.. 


Resepi 
Keladi dipotong dadu
1 Kampit Tepung Beras (Cap teratai, Cap Gajah jgn guna (Kuih akan cepat berair)
1 Cawan Tepung Gandum
8 Cawan Santan (1/2 biji)
1 Sudu Teh Garam

Rebus keladi sehingga empuk, 
Gaul kesemua bahan tadi hingga didih (kecuali keladi), 
da didih masukkan keladi..

Kemudian Tuang kan ke dalam loyang dan kukus selama 1/2 Jam.

P/s: Sapukan sedikit minyak pada loyang dan di atas kesemua bhn yg dituang ke dalam loyang tadi..
(supaya tidak melekat) . Kuih nie dimakan bersama sos sambal.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...