Sempena Potluck BPM, ♥Sya♥ bwk Kuih Talam Berlauk sebagai hidangan.
Ramai yang jarang makan kuih nie.
First time rasa, confirm jatuh hati..hehe...
Resepi dari Bondaku..yg disukai ramai..
Resepi
Keladi dipotong dadu
1 Kampit Tepung Beras (Cap teratai, Cap Gajah jgn guna (Kuih akan cepat berair)
1 Cawan Tepung Gandum
8 Cawan Santan (1/2 biji)
1 Sudu Teh Garam
Rebus keladi sehingga empuk,
Gaul kesemua bahan tadi hingga didih (kecuali keladi),
da didih masukkan keladi..
Kemudian Tuang kan ke dalam loyang dan kukus selama 1/2 Jam.
P/s: Sapukan sedikit minyak pada loyang dan di atas kesemua bhn yg dituang ke dalam loyang tadi..
(supaya tidak melekat) . Kuih nie dimakan bersama sos sambal.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan