Pages

Friday, January 12, 2018

Minggu Ke-2 Persekolahan : Syed Ameer Afeef

Assalamualaikum.
 
Da masuk minggu ke-2 da ameer sekolah.
 
Alhamdulillah tak pernah ponteng lagi..
 
ameer pun Alhamdulillah sihat dan cergas..
 
Aktiviti kat sekolah pun ameer enjoy sgt2..
 
Alhamdulillah cikgu pun kekadang share gambar aktiviti anak2..
 
Sambutan Hari Jadi Kawan Ameer

Aktiviti kat Sekolah


 
Pakai baju melayu ni setiap Hari Jumaat.. Abah die jer rajin amik gambar.. Kalu mama die mmg x sempat la, dgn aleef lg, dgn nak punch kad lg.. huhu.. berkejar pepagi..
 
Mesti ade yang tertanye2 tengok baju Ameer tu... tu baju raya tahun 2017.. da sendat..huhu..
pepaham je la kalau ameer..
 
Setiap 6 bulan kene beli baju baru..mmg x leh pakai lelama..
 
pakai je lah yg ni dulu ye ameer.. nnti kite beli yang lain plk atau tunggu je la baju raya 2018..
 
hahaha...


Friday, January 5, 2018

Taska Permata Kemas Bunga Tanjung

 
Assalamualaikum..
 
Sesi Persekolahan Tahun 2018..
 
 
Semoga tahun ni membawa sinar baru dan kesihatan yang lebih baik kepada ameer..
 
 
Mama dan Abah doakan Ameer sentiasa sihat sayang supaya ameer dapat belajar dan bermain bersama kawan-kawan.
 
 
So, tahun ni kami daftarkan ameer bersekolah di kawasan perumahan kami sahaja. Mudah dan senang. Abah die boleh amik, takde la mama die sorang jer yang terkejar-kejar. hihi..
 



First Day
 
 
Alhamdulillah, macam biasa.. ameer ni mudah jer mesra dan selesa.. tak risau sgt die nak sesuaikan diri di tempat baru.. die sentiasa ceria jer..
 
Syukur Ya Allah..
 
Sepanjang seminggu ni da bersekolah, so far Alhamdulillah sgt.. nmpk keceriaan ameer.. mcm2 menu die makan dan minum. cikgu pun da train die mnm pki cawan.. no more botol susu sebelum tido.. satu perkembangan yang bagus dan cepat.. well done.
 
Mungkin dan mama harapkan jenis persekolahan yang macam ni mgkn lebih sesuai untuk ameer. semoga sukses sampai hujung tahun ye sayang..
 
Aktiviti hari ketiga ameer di sekolah
 
 

Abah hantar gi school 3 hari pertama ni.. seronok ameer gi sekolah naik motor..
Semoga baik2 sahaja untuk anak mama dan abah ni..
 
Love you sayang..

 
 


Monday, November 13, 2017

Kek Minyak : Mixed dengan Blender, Bakar guna Microwave

 
 
 
Selalu aku buat kek minyak kukus jer.. bagi anak sulung aku makan..
kali ni sajer try buat bakar guna microwave.. hihi.. sbb aku xder oven..
da research dan try n error.. mcm boleh..
 
jom check it out hasilnya..
 
by the way ni aku share sekali resepi Kek Minyak yang aku guna..
 
Kek Minyak (Kukus/Bakar)
Bahan-bahan :
5 biji telur gred a/b
1 cwn minyak jagung
1 cwn gula
1 cwn susu pekat
1sk esen vanilla
1sb ovalette
2 cwn tepung gandum
1 sk baking powder
 
Cara-caranya :
- aku ayakan tepung gandum dan baking powder dulu.
- Kemudian, aku pisahkan telur putih dan telur kuning.
- blend putin telur dahulu hingga kembang.
- campurkan gula dan blend lagi.
- campurkan ovalette, esen vanilla dan blend lagi.
- campurkan kuning telur dan blend lagi.
- campurkan susu pekat dan blend lagi.
- campurkan minyak dan blend hingga sebati semua bahan.
 
- tuang adunan tadi dalam bekas dan campurkan sedikit demi sedikit tepung gandum yang telah diayak tadi. kaul pelahan shj.
 
- setelah sebati boleh bahagikan kepada bahagian2 untuk kreativiti warna pilihan anda.
 
dan Bakar di Microwave  : convectional + microwave selama 26 minit.
 
Ni hasil tangan suami aku.. die pandai bab corak2 ni..

- Kemudian boleh corak2 kan kek minyak tersebut.
 
 
Dan TADA>>> ni la hasilnya.. >>> Guna Microwave sahaja..

 
Anak aku yang sulung ni mmg excited..

 
sesuai untuk minum2 petang.
 
Ok Selamat Mencuba..
 
;-)
 
 
 

 
 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...