Pages

Monday, November 13, 2017

Kek Minyak : Mixed dengan Blender, Bakar guna Microwave

 
 
 
Selalu aku buat kek minyak kukus jer.. bagi anak sulung aku makan..
kali ni sajer try buat bakar guna microwave.. hihi.. sbb aku xder oven..
da research dan try n error.. mcm boleh..
 
jom check it out hasilnya..
 
by the way ni aku share sekali resepi Kek Minyak yang aku guna..
 
Kek Minyak (Kukus/Bakar)
Bahan-bahan :
5 biji telur gred a/b
1 cwn minyak jagung
1 cwn gula
1 cwn susu pekat
1sk esen vanilla
1sb ovalette
2 cwn tepung gandum
1 sk baking powder
 
Cara-caranya :
- aku ayakan tepung gandum dan baking powder dulu.
- Kemudian, aku pisahkan telur putih dan telur kuning.
- blend putin telur dahulu hingga kembang.
- campurkan gula dan blend lagi.
- campurkan ovalette, esen vanilla dan blend lagi.
- campurkan kuning telur dan blend lagi.
- campurkan susu pekat dan blend lagi.
- campurkan minyak dan blend hingga sebati semua bahan.
 
- tuang adunan tadi dalam bekas dan campurkan sedikit demi sedikit tepung gandum yang telah diayak tadi. kaul pelahan shj.
 
- setelah sebati boleh bahagikan kepada bahagian2 untuk kreativiti warna pilihan anda.
 
dan Bakar di Microwave  : convectional + microwave selama 26 minit.
 
Ni hasil tangan suami aku.. die pandai bab corak2 ni..

- Kemudian boleh corak2 kan kek minyak tersebut.
 
 
Dan TADA>>> ni la hasilnya.. >>> Guna Microwave sahaja..

 
Anak aku yang sulung ni mmg excited..

 
sesuai untuk minum2 petang.
 
Ok Selamat Mencuba..
 
;-)
 
 
 

 
 


Friday, November 10, 2017

Taska DeSayang : Aleef di Taska Baru

 
 
Sian hah termenung Aleef first day kat tempat baru. Tapi Alhamdulillah Aleef okay.
Anak mama yang nie kuat main.. haha..
 
Syukur Aleef dapat sesuai kan diri.
 
Da seminggu da Aleef di Taska DeSayang KKM ni.
 
 
Da Boleh bermain da dengan kekawan.
 
 
Seronok jugak Aleef join Taska DeSayang di E7 ni.. Cikgu2 selalu update aktiviti anak2.

 
Aleef kalu dapat main seronok je la die..
 
 
Aku akhiri cerita Aleef di Taska Baru dengan gambar Aleef : Mood nak ke Sekolah..
 
Saya Sarapan dulu la Uncle2 dan Auntie2 Semua..
 
;-)
 
OK BYE..
 
 
 


Wednesday, November 18, 2015

Melaka Wonderland

Assalamualaikum..

What can i say this place is AWESOME..!!!


The Entrance..
Entrance Fee RM33.90

Welcome Photo

Banyak jual-jualan dalam ni..tempat mmg luas sgt..tak dan pulak dan p snap kawasan..

Kawasan mandi kanak-kanak..tapi agak dalam la tuk ameer..

Acara warm up ameer..

He find his energy..there u go..swim and swim..

betapa selesanye mandi kat sini..boleh santai2..
p tempat2 mandi sblm2 ni.. x leh buat cmni..ramai sgt org..p ni pun time cuti deevapali..
tapi selesa..

I'm enjoying the beach mama..

hihi..

Ameer : jom bah..jom..

hoiii..budak ni x padan dgn kecik wei...nak p mandi tmpt dalam..

Tmpt ni sentiasa dikawal oleh lifeguard..lifeguard die perhati sungguh2 org mandi kat situ..
mmg rase yakin sgt.. 5 star..i give to melaka wonderland..

OPPPsss...ade budak berlakon penat yohhh...

Anak Abah.. :-)

Ameer : "Abah...lepaskan la ameer..ameer nak swim ni.." :-)

Syoooookkknye anak mama main air...

K.A.M.I

Ameer jumpe member kakak dan abang dari Singapura..

Kemain anak mama ye tarik kakak..

seronok ye kamu ameer..ade jer orang yang nak melayan..

hahaha..kakak pun gelak..hang tu ameer x padan dgn umur..

Thanks kakak dan abang...semoga kite jumpe lagi..

So far mmg seronok sgt theme park sini..last time aritu di Tambun..x enjoy mandi..crowded sgt..

recommended you guys to go here..to bring your family to have fun...

chowwww....;-)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...